dinsdag 1 oktober 2024

Spoelen maar.... (hoe het verder ging)

 


Afgelopen zaterdag was ik gastspreker tijdens de Meet & Greet Modern Quiltdag van het Quiltersgilde in Nijkerk. Het ging over kleur, natuurlijk :-) 


en in het bijzonder over kleur waardes.


Ter plekke wilde ik iedereen graag laten zien dat het echt niet zoveel geknoei is, dat verven in zakjes. En je kunt er een zeven staps gradatie mee bereiken die met commerciƫle stoffen soms lastig te vinden is (al was het me wel gelukt samen met Ineke van Quiltkompas om een grijze gradatietool in grunges te maken!)


Maar terug naar het verven. Alles liep gesmeerd, en ik kan jullie gerust stellen, de zakjes hebben niet gelekt. Ik had niet zoveel tijd dus pas na drie dagen kon ik ze uit spoelen. Dat is helemaal niet erg, dat scheelt vaak enorm veel extra spoelen. Want de soda en de verf krijgen zo fijn de tijd om met elkaar te reageren! Kijk daar liggen ze klaar:


Hier komen de spoelstappen, want dat moest ik een beetje afraffelen in de zaal ;-).
Ik begin met de lichtste, die is echt nagenoeg klaar maar je wilt de soda er nog uit hebben. Soda verkleurt nl. geel als je het strijkt dus huphup onder de koude kraan:


Zie je dat je daar snel klaar mee bent? Ondertussen haal ik een emmer heet water uit de kraan, het heetste wat haalbaar is, en gooi daar een theelepel (Inderdaad zo weinig!) Vanish Oxy Action bij. En ja, de roze, niet de witte want die bleekt.... 


Even goed oplossen en dan kan de eerste erin:


Dan de tweede uitspoelen, ook hier valt de schade flink mee evenals met de derde. 



Nauwelijks spoelen nodig, zo de hete emmer in


Je ziet dat het hete water ook bijna schoon blijft met die eerste drie. Bleef het maar zo'n feest ;-), vanaf lapje nummer vier wordt het spoelen wel belangrijk:


Ik spoel net zolang koud tot het ergste eraf is en ik nog lichtblauw water overhoudt. 


Dan haal ik de lichtste uit de hete emmer en doe deze 'bloedende lap' in het hete sopwater:


Als dit een paar minuten heeft staan weken (af en toe even lekker in knijpen) dan is het wel goed en spoel ik de lappen opnieuw koud uit:


De schade aan de wastafel is nihil, zoals je ziet. Al doe ik dit natuurlijk bij een oude wastafel in een hoekje op zolder en niet in een gloednieuw wastafelmeubel....Mocht het toch een keer fout gaan, bijv. op die geschilderde achterwand, dan is het eenvoudig weg te bleken. 


De lichte lappen zijn zomaar klaar, zie dat water is in de eerste ronde nog schoon.


Dat ligt iets anders voor de donkere lappen, die moet ik nog een keer in het hete water spoelen en dan weer koud. Nou komt dat ook omdat dit donkerblauw is, een zeer krachtig kleur!

(Onthou dat je steeds Koud - Heet - Koud afwisselt. En indien nodig, nog een keer Heet - Koud)




Als na de tweede keer spoelen het water deze kleur heeft, is het mij goed genoeg. De restverf centrifugeer je er ook nog uit tenslotte. 


Dat zilveren bakje is mijn laatste check, daar staat nagenoeg schoon water in, dus ik ben klaar. 
Een oude luier op de strijkplank als checklap, en ik strijk de lappen droog:



Ik mag geen verkleuring op de witte lap zien anders moet ik opnieuw gaan spoelen. 


Maar vandaag is het helemaal goed gegaan, het heeft de tijd gekregen en ik heb voldoende soda gebruikt:



Morgen zal ik bij daglicht nog een betere foto maken!