woensdag 2 september 2020

Plantaardig verven met zwarte bonen #4

Op internet trof ik meerdere blogs over verven met zwarte bonen. Intrigerend prachtige blauwe kleur. Zwarte bonen bij de toko gekocht en een grote weckpot bij de kringloop, en 500 gram zwarte bonen in de week gezet.


Na een nacht moest er water bij. Ondertussen 250 gram wol (3 kwaliteiten) voorgebeitst met 20 gram aluin (aluin oplossen in kokend water, in de weckpan met water, wol erin laten glijden, aan de kook brengen en 1 uur laten staan.) 



Daarna de wol zonder spoelen maar wel uitgeknepen, in plastic bakken gelegd.

De geruchten gaan dat je niet te veel moet roeren in de bonenpot en ook niet moet verwarmen. De kleurstof in de schil geeft paarsblauw maar de bonenpulp zelf geeft groen. Zaak dus om alleen de bovenlaag eraf te scheppen en op de wol te scheppen. 


Eerst ziet het er rozig gevlekt uit maar na even staan wordt het egaal paars:



Goed te zien is dat de verschillende kwaliteiten wol, verschillend reageren op de verfstof!
Na een dag nog eens de bovenlaag verfbad uit de bonenpot erbij op geschept en alles in één bak gedaan. Prachtig lavendelblauw ontstond er door het staan:



Nog eens 24 uur laten staan. Met spoelen werd de kleurwel wat minder maar er bleef toch een heel aardige lavendelblauwe kleur over:



Het restantbad leek nog aardig wat kleur te bevatten, dus nog maar wat mislukte andere strengen erin laten zakken. Na 24 uur zag het heel veelbelovend uit, tot ik het op ging warmen in de magnetron. De kleur sloeg direct om in grijsgroen, niet lelijk maar wel 'anders':


Bij elkaar erg mooi. Ben benieuwd hoe goed de kleur zich houdt want hier is met het helaas wel eens over. Niet lang kleurecht. Nou ja, blijven we lekker binnen deze winter ;-).

Geen opmerkingen: