Eerst maar eens op een rij wat we nodig gaan hebben deze maand:
Materialen:
• 100% katoen, stukken van 25 x 50 cm (10 x 20 inches)
• Ronde houten of ijzeren staven 20 cm (7,5 inch). Denk aan een bezemsteel in stukken maar ook dikke takken werken prima
• Katoen garen om te wikkelen
• Ijzer (II) Sulfaat
• Soda ash
• Soja melk of aluin
• Bladeren
• Ketel of liefst een weckketel (niet voor etenswaar meer te gebruiken daarna!!)
• Huishoudhandschoenen
IJzer II sulfaat is best lastig te krijgen maar ik zag dat Zijdelings het verkoopt. Zelf gebruik ik Luxan tegen mos, dat bestaat voor 95% uit Ijzer II sulfaat volgens het etiket. Maar let op, niet alle mosdoders zijn IJzer II sulfaat.
Je kunt ook je eigen ijzerwater maken door oud roest, of ijzerhoudende fossielen/gesteente, te laten weken in water. Dit werkt minder sterk maar heeft ook zo z'n charme.
Je kunt ook je eigen ijzerwater maken door oud roest, of ijzerhoudende fossielen/gesteente, te laten weken in water. Dit werkt minder sterk maar heeft ook zo z'n charme.
Sojamelk kun je kant en klaar kopen maar je kunt het ook zelf maken (is geconcentreerder en dus sterker), hier staat een hele goede handleiding:
http://www.johnmarshall.to/H-Soymilk.htm
Samengevat:
- week de sojabonen in een 3 tot 4 keer zo grote hoeveelheid water.
- als ze opgezwollen zijn, giet het water af en spoel de bonen af.
- neem een stuk schoon doek, natgemaakt en uitgewrongen en leg dit over een lege kom.
- haal de bonen door een 'blender' met 3 tot 4 zoveel water voor een minuut of 2, en giet het mengsel door de (wrongel)doek.
- wat er in de doek overblijft, terug in de 'blender' en opnieuw 3 tot 4 zoveel water toevoegen en opnieuw mixen.
Dit proces kun je zo'n 3 keer herhalen tot het water te weinig soja meer bevat.
De sojamelk die je zo verkrijgt kun je een tijdje goed houden, tot het zuur wordt, bewaar het koel.
Samengevat:
- week de sojabonen in een 3 tot 4 keer zo grote hoeveelheid water.
- als ze opgezwollen zijn, giet het water af en spoel de bonen af.
- neem een stuk schoon doek, natgemaakt en uitgewrongen en leg dit over een lege kom.
- haal de bonen door een 'blender' met 3 tot 4 zoveel water voor een minuut of 2, en giet het mengsel door de (wrongel)doek.
- wat er in de doek overblijft, terug in de 'blender' en opnieuw 3 tot 4 zoveel water toevoegen en opnieuw mixen.
Dit proces kun je zo'n 3 keer herhalen tot het water te weinig soja meer bevat.
De sojamelk die je zo verkrijgt kun je een tijdje goed houden, tot het zuur wordt, bewaar het koel.
Wat bladeren betreft, deze gebruiken we als ze vers zijn, dus niet nodig om ze op voorhand te verzamelen. Woensdag verder over de bladeren.
2 opmerkingen:
Ziet er weer goed uit Nienke!Ik volg je met belangstelling.
Dit is voor mij een stapje te ver, maar zo leuk om te volgen. Bedankt maar weer voor je goede uitleg.
Een reactie posten