woensdag 5 augustus 2015

Ecoprint: stokken en pannen

Omdat veel mensen moeite hebben met het krijgen van scherpe prints, ga ik alle materialen even doornemen, om te beginnen met de stokken en pannen.


Allereerst, elke stok die koken kan verdragen is OK. Hoe dikker hoe beter, want denk erom we wikkelen de stof om de stok dus als het een dunne stok is, heb je veel stoflagen waar de ijzer (II) sulfaat en de hitte doorheen moet zien te komen.

Ronde stokken van een bezemsteel werken prima, laat ze een paar dagen in water inweken zodat ze zwaar worden van de verzadiging met water (anders blijven ze drijven in de pan later). Je kunt ze ook weken in een emmer water met een theelepel ijzersulfaat, zodat je een bron van binnenuit hebt als je straks je bundeltjes kookt.




Ik heb hier wel eens gemeld dat dikke takken met of zonder schors goed werken maar ik vind dat in de praktijk tegenvallen, te rommelige buitenkant voor scherpe prints. Beter een gladde stok!

Planken werken ook maar denk erom dat je de zijkanten  zult terugzien, daarom heb ik een voorkeur voor rond.

Kijk hier zie je goed wat er dan gebeurt:



De bladeren moeten echt een uur of 2 a 3 koken dus zorg voor een goede kookgelegenheid.

Ik gebruik een oude weckketel die ik gerust achter kan laten in de schuur terwijl het water pruttelt.
Denk erom dat je de ketel niet meer kunt gebruiken voor etenswaar.



Ook een rijstkoker werkt maar is wel klein. Of een oude koperen pan op het vuur.




Eigenlijk kan elke kookpot die de rolletjes kan bevatten. Maar het bewaken van een kokend potje gaat nu eenmaal het eenvoudigst in een weckketel.









Vrijdag gaan we het over de verschillende types katoen hebben. In de tussentijd kunnen mooi je ronde stokken verzadigd raken met water!

4 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Het ligt allemaal al weer klaar hier de stokken zijn al gebruikt, maar ik was niet tevreden over de laatste lappen vorige week. Ik weekte met aluin en soda . Toch maar eens met sojamelk gaan werken, en ik hoorde dat je met een zeefje onder in de pan goede resultaten krijgt? Worden de afdrukken minder zwart? Wat denk jij ervan?

Hannie de Beer zei

Vergeet ik nog je te bedanken, voor deze fijne serie uitleg!

Nienke zei

Nee ik ben met de aluin wel tevreden Hannie en het geeft minder residu aan je strijkbout ;-) dus probeer eerst nog eens om de lap ook voor te weken in de ijzer (II) sulfaat zodat echt overal ijzer zit. En begin met eikenbladeren, rozenbladeren en tuingeranium. Die doen het altijd. Als je hier geen print van krijgt, gaat er in het proces iets niet goed en kun je je beter daar eerst in verdiepen. Stuur anders eens een foto?

Hannie de Beer zei

Dank je, ik ga zo dan verder, met jou uitleg. Mijn eerste probeersels enige tijd geleden waren heel goed . Zijn verwerkt in het quiltje De Grote Peel . Dus het moet lukken!