Dat boek bleek heel leuk, en dus zelf maar eens aan de slag gegaan met de Silk carrier rods (eigenlijk zijn het afvalstukken van het afwikkelen van de zijdecocons). Deze rods, die ook wel integraal gebruikt worden, bevatten veel van de originele sericine, een natuurlijk zijdeplakmiddel waardoor de zijdecocon z'n vorm behoudt.
Dit natuurlijk plakmiddel kun je ook in je eigen voordeel gebruiken bij het maken van zijdevliezen, dus bij het verven moet je deze sericine weten te behouden. Soda is daar te krachtig schoonmakend voor, en zijde kan ook niet goed tegen soda, dus in dit geval is azijn helemaal de beste procesbegeleider.
Eerst maar eens de resten aangemaakte Procion MX van deze zomer opgezocht, mooi om hiermee de flesjes leeg te maken en een fles Azijn. En wellicht ten overvloede maar ook de Drimarene K en de Tobasign verf kun je op deze manier gebruiken, ze werken allemaal hetzelfde!
In de rijstkoker (die ik alleen voor verven gebruik, ik meld het nog maar even ;-) een bodem water met een flinke scheut azijn (kopje vol), daar de rods in en wat scheuten verf, nee dit keer niets afgemeten ;-). Niet roeren, aan de kook brengen en daarna op de warmhoud stand een half uur tot een uur laten staan. Dit kan ook allemaal in de magnetron trouwens als je maar spullen gebruikt die je niet bij het eten koken gebruikt en het afdekt!!!
Ik heb een lading rood/turquoise (=paars) geverd en een lading oranje/rood/zwart (=bruin). Goed uitspoelen met koud-heet-koud water (Laat de Synthrapol of andere kleurfixatie ook maar achterwege. Het mag dan kleurfixatie heten, het zijn allemaal zeepmiddelen, die in feite de niet-gereageerde verfmoleculen afvoeren. En in dit geval ook de zijdelijm oplossen...).
Goed laten drogen.
Goed laten drogen.
Rol de rods in de lengterichting op en rol ze een paar keer tussen je vingers om de lagen een beetje los van elkaar te masseren. Dan kun je voorzichtig laagjes van elkaar af pellen:
Kijk hoe mooi de binnenkant is van die donkere rods:
Drie van die laagjes op elkaar tussen bakpapier laten zich eenvoudig weer samen 'plakken' door de strijkbout eroverheen te halen. Als het niet meer plakt, of niet voldoende plakt, kun je de rods een beetje bevochtigen met een waterspray, dat helpt de lijm weer op gang te komen.
Iets meer in elkaar geschoven want ik wil een hanger maken van dit materiaal:
Ook van een zakje gekochte rods maakte ik een laagjesvlies:
Mooi spul om mee te werken, uiteindelijk heb ik er deze hangers van gemaakt, wordt vervolgd:
10 opmerkingen:
Slim om de natuurlijke eigenschappen van de zijde te gebruiken. Het verven is goed gelukt, altijd spannend om te zien wat er tevoorschijn komt. Mooie hangers geworden, leuk om ook uit te proberen (ooit....).
O, dat is mooi geworden. Ben altijd vol bewondering voor wat je allemaal weer verzint.
Each tube looked a small work of art. The dye worked so well and the end product - the necklaces - are simply gorgeous!! Aren't you clever!!
Dank je wel Nienke, dat wordt zoeken in de kast.
Wat een goed idee, en wat een mooie hangers heb je gemaakt! Ik krijg meteen zon om aan de slag te gaan voor een paar oorbellen!
Dank je wel Nienke voor de uitleg, nu snap ik hoe je het gedaan hebt. Alweer iets leuks om te proberen
Mooie kleuren en prachtige hangers. je bent weer lekker productief bezig.
Lekker is dat: noem jij het een weekend werkje lees ik het op maandag ochtend! haha
Maar zeker leuk en ook voor AQGO!
Mooie verwerkingen van de silkrods . Een fijn boek, ook al enkele jaren in mijn bezit, en er al verschillende bewerkingen van uit geprobeerd, o.a, zijdepapier, en een schaaltje van Hankies,
super leuk
Een reactie posten