vrijdag 29 augustus 2014

Verder met shibori



De zomermaanden hebben voor mij heel erg in het teken gestaan van het maken van Ecopojagi's, waarvan een artikel in Quilt en Zo zal verschijnen in Oktober. De aankondiging kwam langs in de editie die vorige week op de mat lag:


Nu weer de handen vrij, voor shibori! Inspirerende lesdagen gehad en in de oktobermaand ben ik host op het Fireblog met als onderwerp Stitch shibori dus de nodige steekjes worden hier gemaakt:


En ook wat uit de losse hand experimenteren, een vrouwfiguur op twee manieren mbv. shibori op stof:


Ondertussen kwam via Smend.de ook het boek van Shibori van Grethe Wellejus binnen, een ouder boek dus geen glossy maar oh zo degelijk, aanrader!





zondag 24 augustus 2014

Shibori workshop met Karla de Ketelaere

Afgelopen week was ik met Suze bij een driedaagse workshop Shibori, georganiseerd door Rita Trefois, gedoceerd door Karla de Ketelaere.


Omdat Gent een prachtig plaatsje is, MET een goedgesorteerde materialen winkel (batik, natuurverf, viltwol, alles eigenlijk) De Gouden Pluim, zijn we al op dinsdag gegaan.



Op woensdag begon de workshop, hier links Karla, rechts Rita:


Beide vrouwen gaan samen een tijd terug in vriendschap en vakkennis, en hebben die degelijke ambachtelijke instelling om je eerst de basis te willen leren voordat er geexperimenteerd gaat worden.
De eerste twee dagen alle basistechnieken geoefend op verschillende materialen (katoen en zijde), zowel rijgen, als afbinden als om een buis(je).





 En dan 's avonds langs deze terrasjes flaneren....


 Om bij thuiskomst in de B&B deze art deco tegeltjes vinden:


De derde dag was meer experimenteel shibori georienteerd.









Het waren drie topdagen, veel geleerd, veel gedaan.
PS. Er is grote kans dat Karla volgend jaar ook in Nederland les komt geven!

donderdag 7 augustus 2014

Zomeropruiming

Dit najaar staan er een paar projecten met veel kleurtjes op stapel. Tijd om de voorraad te inventariseren zodat ik nog bij kan verven als het nodig is (zou het? ;-).
Op Facebook deelde Ginni een briljant vouwfilmpje, die ik hier niet kan plaatsen maar ik vond een Youtube alternatief:



Van de doos die gisteren om de spaghetti van de pizzeria heen zat, had ik in no-time mijn eigen vouwkarton gemaakt:


Ik ben voorlopig even zoet met mijn nieuwe hulpje!

maandag 4 augustus 2014

Ecoprints in de maak

In deze heerlijke zomerweken kook ik bijna om de dag een ketel vol ecoprints. Inmiddels heb ik ook geƫxperimenteerd met het voorzichtig toevoegen van Procion MX. Natuurlijk is de 'puur natuur' status mooi maar de zeegroene kleur die ontstaat van een beetje turquoise en geel icm. het ijzer is werkelijk heel bijzonder.

Hier kun je ook nog even zien of voorbeitsen van de stof zin heeft.
Links is niet voorgebeitst (en dus pakt de verf en de ecoprint grillig, afhankelijk van de hoeveelheid stijfsel die nog in de stof zit), rechts heeft een nacht in soda met aluin gestaan waar een beetje groene procion mx verf aan toegevoegd was, de soda zorgt direct voor hechting in dit voorbad.
Wat bladeren betreft, de rechterdrie, zijn dit respectievelijk, roos, spaanse aak (veldesdoorn) en braam.
En ik kan melden dat druivenblad (of andere vruchtenboombladeren) niets doen, evenals klimop, varen en keukenkruiden. 


Ondertussen check ik alle boeken die ik kan vinden over natuurlijk verven. Vaak gebaseerd op wol, maar als het kleur afgeeft, dan zal dat ook wel lukken met deze inbindtechniek op katoen. Dit zijn twee goldenoldies, jaren zestig maar nog steeds zo bruikbaar:


Je ziet ze nog geregeld opduiken. Misschien ook wel op de tweedehandsmarkt die Museum de Kantfabriek in Horst gaat organiseren tijdens de cursusmarkt  in het kader van haar 5-jarig bestaan op 23 augustus a.s. 


Viavia heb ik begrepen dat dit niet zomaar een tweedehands boekenverkoop is, maar dat er daadwerkelijk bijzondere en moeilijk te vinden boeken worden aangeboden, dus ik schrijf het vast in mijn agenda!

Het cursusprogramma is trouwens ook de moeite waard met workshops van Maryan Geluk, Cas Holmes, Cherilyn Martin en Wil Fritsma.