donderdag 3 juni 2010

De diepte in

Nadat ik de 38 kleuren serie in 3 combinaties en twee stofsoorten heb geverfd, ben ik in het gelukkige bezit van 6x 38 fat-quarters in de meest prachtige kleuren. 1 puntje van aandacht, ze hebben allemaal ongeveer dezelfde kleurwaarde...
En één van de basisvoorwaarden van een goede quilt is een goed gebruik van kleurdieptes, lichte tinten afgewisseld met donkere tinten. Ergens las ik de tip om met een rood glaasje naar je stoffen te kijken, dan wordt de stof van de kleur ontdaan en kun je de diepte beter inschatten. Ze zijn zelfs te koop in Amerika onder de naam ´Ruby Beholder´. Hier heb ik ze helaas nog nooit gevonden maar misschien lukt het wel met een oud negatief of iets dergelijks.
Wel kun je ook een digitale foto van je gekozen lapjes maken en deze omzetten in zwart-wit. Net als op het plaatje zie je dan het effect van je kleurdieptes.
Daarom wilde ik in het vervolg van mijn verfexperimenten verder de diepte in zodat mijn collectie stoffen ook breed bruikbaar was. Een kleur verdiepen kan met onyx en een kleur lichter maken door minder kleurstof te gebruiken. Met mijn textieltechnische opleiding kan ik het natuurlijk niet laten om dit experiment gestructureerd op te zetten.

Hier vind je een lijst met mengverhoudingen, en hier een stalenkaart-template om de resultaten op te bevestigen. Ik ben uitgegaan van halve fat-quarters en de daarbij horende basis van 10 ml. STV Procion verf. De opzet is als volgt:
Je neemt twee kleuren, dit kunnen zuivere kleuren zijn maar ook gemengde kleuren.
Deze kleur A en kleur B, maak je lichter en donkerder, EN je werkt van de ene kleur naar de andere in stappen van 20%. De mix van 50-50% maak je ook nog in een serie lichter en donkerder. Je krijgt dan deze reeksen:



Met in het midden de hoofdkleur op 100% (is in dit geval 10 ml. verfstof).

Bovenaan kleur A, onderaan kleur B, daar tussen in in stappen van 20% mengingen,
Dus de tweede is 80% kleur A, 20% kleur B en de derde is 60% kleur A, 40% kleur B etc.

Naar links wordt de gebruikte hoeveelheid verf steeds minder, de eerste is maar 10%, 2e is 25%, 3e is 50% en de 4e is 75%. Bij 10 ml. is dat in elk geval makkelijk rekenen!

In het midden, de vijfde is dan de originele kleur in 100%.

Naar rechts wordt er in verhouding onyx toegevoegd. De 6e is 90% kleur A plus 10% Onyx, de 7e is 75% kleur A plus 25% Onyx, 7e is 50% kleur A plus 50% Onyx, 8e is kleur A plus 75% Onyx.

Voor de rij onderaan geldt hetzelfde maar in plaats van kleur A, praten we dan over kleur B.

In het middelpunt is met een mixkleur van 50% kleur A en 50% kleur B gevarieerd.

Klinkt dit je te complex? Als je de lijst met mengverhoudingen, aanhoudt en de nummers op de stalenkaart-template volgt, wijst het zich vanzelf.

Het makkelijke van deze lijst, is dat je van tevoren 90 ml. kleur A, 90 ml. kleur B en 50 ml. Onyx aan kunt maken en klaar kunt zetten en 30 halve fat-quarters, die genummerd zijn en eventueel voorgeweekt.

Vervolgens werk je de lijst af volgens de nummers die op de lapjes staan, met 15 ml. zoutsodaoplossing in een zakje plus de verf in verhouding plus de fat-quarter en dat laat je 24 uur staan bij kamertemperatuur alvorens te spoelen en te strijken.

Deze diepteserie wil ik de komende tijd nog in vele varianten gaan uitproberen zodat ik een compleet stalenboek krijg!

2 opmerkingen:

christina zei

wat een werk. Heeft jouw dag meer dan 24 uur?

Nienke zei

Neeeee, jammer he...? Dit is werk van de afgelopen weken, telkens een stukje. Maar nu ik de ruimte in de verfschuur heb, kan ik wel ieder vrij half uurtje wat doen, dat is wel super!