dinsdag 29 juni 2010

T-shirt in de verf











Bij de Lidl liggen momenteel witte t-shirts voor 4 euro, een ideaal moment om daar mee te gaan experimenteren. Deze heb ik een uurtje laten inweken in zout/sodaoplossing. Vervolgens op een schaal gelegd en in een spiraal gedraaid, klik hier voor een filmpje hoe je dat doet.

Kleurencirkel Rode Jaspis

En nummer vier in de kleurencirkel is aan de beurt, echt rood. Ik heb daarvoor pure Rode Jaspis genomen. Als je goed kijkt, zie je dat er een lapje teveel ligt. Dit keer wilde ik eens kijken, of minder dan 5% ook nog haalbaar is. In dit geval is dat goed uitgepakt, de allereerste is 2,5%, de tweede 5% en de derde 10%. Ik denk dat ik de 5% vervang door 2,5% om een echte lichte tint te ´vangen´. Misschien probeer ik de volgende keer nog minder dan 2,5% (maar 0,25 ml. is al heel lastig afmeten... gelukkig had ik die handige laboratorium-pipetjes van Anja gekregen!)De exacte verhoudingen kun je hier nalezen.

maandag 28 juni 2010

Kleurencirkel Oranjerood

En hier is de derde serie van het kleurenwiel uit het boek van Katie Pasquinie Masopust . Ik heb hier 32 ml. barnsteen met 8 ml. tourmalijn voor gemengd om de oranjerode kleur te krijgen en vervolgens weer dezelfde verdunningen (5%, 10% en 25%) aangehouden.
In het midden de 100% (=10 ml voor een halve fat-quarter) en voor de donkere tinten resp. 10%, 40% en 75% onyx in de samenstelling gebruikt. Ik denk dat ik de juiste verhoudingen wel te pakken heb nu, het had nog iets warmer gekund, misschien met een beetje citrien erbij. Hoewel de foto het ook wat valer maakt dan in het echt. Eerst maar alle kleuren afmaken en dan in het geheel bekijken.

zondag 27 juni 2010

Shibori - om de fles
















Nu ik toch bezig was met Shibori, gelijk nog een andere techniek geprobeerd, die om een pijp (of plastic fles in mijn geval).


Shibori - afbinden

Nu ik de eerste Shibori-techniek, van het afknijpen van opgevouwen stof onder de knie had, was het tijd voor hoofdstuk 2, het afbinden van opgevouwen stof. Ik nam dezelfde lapjes om ze nog wat verder te bewerken, vouwden ze weer in driehoeken en 1 in een langwerpige harmonica. Vervolgens bond ik de punten af met dunne katoendraad.

Soda, soda-ash, warmte en tijd - slot


Tijd voor de grote finale van het soda, soda-ash, warmte en tijd experiment.
De kwaliteit van deze foto is niet briljant, maar de onderlinge verschillen zijn wel goed te zien.

zaterdag 26 juni 2010

Kleurencirkel Zonnesteen oranje


Serie 2 van de kleurencirkel is klaar, het is een lichtoranje tint, ook wel zonnesteen genoemd, alleen heb ik barnsteen en tourmalijn gebruikt. Exact dezelfde verhoudingen als de eerste serie, alleen heb ik vooraf 40 ml. zonnesteen oranje gemaakt door 38 barnsteen met 2 ml. tourmalijn te mengen. Ik denk dat ik beter voor citriengeel ipv. barnsteen geel had kunnen kiezen om een wat feller oranje te krijgen, ik maak eerst de kleurencirkel af en bekijk dan in het geheel of het klopt. Ik zit er in elk geval niet ver vanaf.


Verven in de zon

Omdat we een heerlijk zonnig weekend krijgen, hier nog een experiment ´uit de oude doos´: Week 100% katoen fat-quarters een half uurtje voor in soda/zout oplossing, leg ze echt druipnat op een bordje en giet eventueel nog een dun laagje soda/zout oplossing bij, schenk/sprenkel in ieder bordje wat kleuren naar keuze over de stof, als je het af wilt meten totaal 20 ml, maar ach, soms doe ik ook maar wat.
Met een plastic zakje om je hand even aanduwen zodat de verf overal komt, en dan in de zon laten drogen. Levert deze lappen op:



Veel plezier!

Verfplanten uit eigen tuin


Nu we verhuisd zijn en behoorlijk wat meters grond om ons huis hebben, is er ook ruimte om eens wat verfplanten zelf te gaan kweken, nou ja zelf, ik heb wel eens gekleurde vingers maar groen zit er nooit tussen...

Hier staan de eerste kwekelingen, meekrap en zwarte stokroos. Hier (klik hier) vind je overigens een lijst met plantnamen waar je in principe mee kan verven. Je bent er niet alleen met het plantje, er komen ook allerlei chemicaliën bij om de wol vóór te beitsen (om de wolvezel open te stellen, zoals zout bij katoen) en ná te beitsen (om de kleur te fixeren. Kortom een heel proces, waar ik later nog wel eens op terug kom. Als je weet hoe dol ik ben op kleur, begrijp je ook dat ik mijn eerste experiment nou niet bepaald geslaagd vond ;-):


vrijdag 25 juni 2010

Shibori voor beginners

Na het bestuderen van de boeken van Christina, werd het tijd om zelf eens wat uit te proberen. Ik had in het grote Shiboriboek een ideale vouwmethode gezien. Neem een langwerpige reep, en vouw die in de lengte dubbel. Voor vierkantjes, gewoon als een harmonica opvouwen. Voor driehoekjes, eerst een half hoekje omvouwen, dan het geheel keren, en een driehoek vouwen, en zo telkens kerend de driehoek vormen.

1 driehoek klemde ik af met rondjes uit de bouwmarkt, 1 met twee ijsstokjes bij gebrek aan plastic of metaal, 1 met plastic vormpjes om een figuurtje in het schuim van de capuccino te maken (te koop bij Xenos) en 1 met een grote zakjesklem.

Kleurencirkel Barnsteen

De eerste kleur van de kleurencirkel is klaar. Ik ben begonnen met pure barnsteen. De middelste is 100% barnsteen. Het zijn halve Fat-quarters die 10 ml. verf als basis hebben.







  • De lichtste is 5% (0,5 ml) barnsteen

  • de tweede is 10% (1 ml) barnsteen

  • de derde is 25% (2,5 ml) barnsteen

  • dan 100% (10 ml) barnsteen

  • dan 90% (9 ml) barnsteen met 10% (1 ml) onyx

  • vervolgens 60% (6 ml) barnsteen met 40% (4 ml) onyx

  • en tot slot 25% (2,5 ml) barnsteen met 75% (7,5 ml) onyx.


In totaal heb je voor 7 halve fat-quarters, 31,5 ml. barnsteen nodig en 12,5 ml. onyx. Ik vind het een hele mooie serie, op naar de volgende.



Tip van de dag
: Hoewel ik een voorstander van makkelijk en dus snel kleuren bij elkaar doe om uit te spoelen is geel een gevaarlijke, besmettelijke kleur. Spoel daarom de eerste vier gelen apart uit van de donkere, om te voorkomen dat restverf van de donkere alsnog overslaat op je lichtgele lapjes. Leg ze na het uitwringen ook niet tegen elkaar aan maar in ruim water in de volgende emmer of wasmachine. Pas na de laatste spoeling zijn ze ´veilig´.

In de luiers

Marjon tipte mij van de week dat er bij de Lidl katoenen luiers lagen (3 voor €2,49) die zo open geweven waren dat je je baby er wel niet in wilde leggen maar als verflap goed dienst zouden kunnen doen. Nou, die uitdaging kon ik niet laten liggen natuurlijk, gauw een pakje gehaald en alle drie, in een harmonica gevouwen in de metalen bak gelegd.



In no time was alle verfvloeistof geabsorbeerd, ja ´t blijft een luier natuurlijk! De volgende dag had de verf de bovenkant nog niet gehaald, en omkeren had weinig zin want er lag gewoon niks meer op de bodem van de ´tray´.

Daarom het geheel maar in een zakje gedaan en flink doorgekneed, uurtje in de rijstkoker en een nachtje staan, vanmiddag uitgespoeld. En in de campingwasmachine gewassen. Dat laatste was prima om ieder verfspoor te verwijderen, maar leverde ook een laag pluis op dat het niet mooi meer was. Tip dus om de luiers in een pantykous te wassen want de katoendraad is zo los dat het ´pilt´. Pluisjes er met een plakband weer afgehaald en nu hangen de lappen in de zon verder te drogen. Ze zijn prachtig, en soepel. Het is een transparant dubbelweefsel in ruitjes, dus geen pure tjekka, maar wel een mooi soepel stofje, bijvoorbeeld voor een bolero-vestje. Kijken of ik dat dit weekend nog voor elkaar krijg.

Eggbeater...????

In mijn enthousiasme, pakken mijn lappen wel eens iets te uitbundig uit om goed bruikbaar te zijn.





Bij Constance Rose zag ik twee mogelijkheden om zo´n lap tot rust te brengen.

Door er een raster overheen te printen,
bijvb. met versterkt gaas:









Of door de lap te stempelen met een ouderwetse ´eggbeater´...

ja dat moest ik ook eerst even uitzoeken, maar ze bedoelde dit apparaat:















Dat wordt weer snuffelen op rommelmarkten, daar is mijn schoonmoeder een echte kei in! Laatst vond ze een verroest ijzeren pannetje, daar wil ik dit weekend ook eens mee gaan experimenteren.

Naschrift: Mijn bezoekje aan de kringloopwinkel en mijn schoonmoeder, leverde dit doosje vol experimenteerspul op, inclusief twee ´eggbeaters´! Wordt vervolgd.

woensdag 23 juni 2010

Mooi rood is niet lelijk

Wel moeilijk. Althans, in de textielindustrie maar ook in de (auto)lakken is rood altijd een lastige kleur om te maken en te behouden. Lia van Stof tot Verven stuurde een scan van een prachtige dieprode tint die ze gemaakt heeft met Rode Jaspis en een heel klein beetje onyx. Dit is het recept:





  • 2 meter katoen (100%), totaal 1045 gram textielgewicht, daarbij hoort:
  • 68 gram Rode Jaspis met 2 gram Onyx
  • 350 gram zout en 280 gram soda.

Lia: ´Doe eerst de verf in de wasmachine, in de trommel dus, daar overheen het zout, de soda los ik altijd even op in water, en dit goedje over de verf en het zout, zodat er geen vlekken meer in de trommel zitten van de verf. Dan de stof erin. Wasmachine programmeren op 60 graden en een volledig programma draaien. Na dit programma, het spoelen, komt er geen kleur meer mee. In het laatste spoelwater doe ik altijd wel een scheutje Pura wasverzachter en kleurfixatie

Na drogen nog even strijken, en je hebt een unieke kleur rood!

Shibori barbecue

Geïnspireerd door de shibori-techniek draaide ik dit weekend een droge langwerpige lap strak om zichzelf en vervolgens rond een barbecue spies. In de restverf van het soda-experiment, aangelengd met soda/zoutoplossing, stond het tot vandaag. De linkerlap zat er los bijgefrommeld. Dat doet me in elk geval concluderen dat 3 dagen laten staan (zonder warmtebron) ook tot een goed resultaat leidt, al is het nog geen rood (althans, deels). De rechterlap zat om de barbecuespies gewikkeld en heeft een prachtig tie-dye effect. Dat gaan we nog eens vaker serieus toepassen.


dinsdag 22 juni 2010

Kleurencirkel

Bij de Vrij ontwerp-cursus van Dreamline kwamen we al snel in aanraking met de kleurencirkel. Heddy Ludwig liet ons een eigen kleurencirkel maken van geverfde stoffen, en gaf ons er mallen bij van 2 driehoeken en een vierkant om in het midden te bevestigen met een splitpen. Maakte je gebruik van de kleuren aan de punten, dan had je altijd een goede combinatie van kleuren. Later ontdekte ik dat dit principe ook een naam heeft, klik hier voor een korte uitleg.

Tip van de dag: Met verven heb ik inmiddels al wel ontdekt dat tegenoverliggende kleuren bij elkaar in een verfzakje bijna altijd bruin/modder opleveren. Dus wat in een quilt naast elkaar heel mooi kan zijn, is als verfvloeistof in een zakje of tray niet direct of persé een goede combi!! Ergens las ik ook de tip dat je als beginnend verver beter kleuren kunt kiezen die een beetje bij elkaar in de buurt liggen dan tegenover elkaar liggen, om diezelfde (smurry)bruine kleur die vaak ontstaat te voorkomen.

In september ga ik een workshop van vier dagen bij Katie Pasquini Masopust doen. Zij werkt veel met ´ghostlayers´, en daarvoor heb je kleuren in verschillende dieptes nodig. We hebben dan ook een uitgebreide lijst met mee-te-nemen spullen ontvangen waaronder stoffen in 7 kleurdieptes. In haar eigen boek, Design Explorations for the Creative Quilter, toont ze een kleurencirkel met deze 7 dieptes, zie foto. Het boek is overigens momenteel met 30% korting te bestellen bij the Book Depository, zonder verzendkosten!


Je begrijpt het al, dat wordt mijn ultieme uitdaging deze zomer, de kleurencirkel van Katie Pasquini Masopust zelf verven in stof.

Kantstempelen met Marjon Hoftijzer

Vanochtend zag ik bij Marjon Hoftijzer dit prachtig gestempelde lapje liggen.

maandag 21 juni 2010

Soda, soda-ash, warmte en tijd - deel 2

Het was inmiddels 28 uur geleden dat ik de zakjes gevuld had voor mijn soda, soda-ash, warmte en tijd experiment, dus hoogste tijd om de lapjes uit te gaan spoelen van de tweede lichting: minimaal 24 uur bij kamertemperatuur met rust laten.


Mijn verwachtingen waren hoog gespannen want de lapjes zagen er mooi rood uit in het zakje. Het spoelwater was nog maar weinig gekleurd.

Toch is het resultaat niet mooier dan na 4 uur in de rijstkoker, in tegendeel zelfs! De lapjes met soda / soda-ash hebben minder tekening en zijn minder diep dan de eerste serie die vier uur in de rijstkoker op de warmhoud-stand heeft gestaan in een laagje water.

Deze lapjes van de tweede lichting hebben 28 uur op het aanrecht in de keuken gestaan, bij kamertemperatuur, niet op de verwarming zoals ik wel eens doe (wetende dat warmte altijd goed is). Ze hebben dus dezelfde ingrediënten als de eerste serie alleen de wachttijd is langer, en er is geen warmtebron gebruikt. Deze uitkomst had ik niet verwacht! Ik weet nu in elk geval dat ik de zakjes altijd bij een warmtebron moet zetten, in de zon, op de (vloer)verwarming of in de rijstkoker.


Ik vind het ook opvallend dat zout & warmte samen toch nog een redelijk resultaat geven, kennelijk zet zout de vezel goed open en perst de warmte de verf nog een soort van in de vezel, ook zonder soda (maar wel veel minder diep). Echter: alleen zout bij kamerthemperatuur heeft kennelijk geen enkele toegevoegde waarde! Ik ben benieuwd naar de derde lichting, die minimaal 7 dagen blijft staan bij kamertemperatuur.

Sonji Says .. eh paints

Als je op blogs rondklikt kom je soms de meest waanzinnige tutorials tegen. Nu weer één uit 2006 van Sonji Says, klik hier, die met normale kunstschilders acrylverf (verdund met 50% water) op een natte lap aan de slag gaat en daar prachtige dessins op aanbrengt. Tip van de dag, gebleekte lappen geven door hun witheid extra glans aan knalkleuren, ongebleekte lappen zijn in ecru zoveel mooier als ondergrond voor aardtinten. Zo had ik er nog nooit over nagedacht, en het is toch zo logisch!
Ben benieuwd hoe houdbaar de kleuren zijn, als ik haar tweede tutorial onderaan lees, komt het vooral op drogen, ook in de droger en heel, heel vaak strijken aan.

zondag 20 juni 2010

Soda, soda-ash, warmte en tijd

Het ultieme experiment naar de invloed van soda, soda-ash, zout warmte en tijd ben ik vandaag gestart. Met de kleur rood, omdat dat niet de meest eenvoudige kleur is om te verven. Ik nummerde 18 even grote lapjes poplin PFD (klaar om te verven). 6 ervan gingen in de rijstkoker voor 4 uur lang, 6 blijven 24 uur in hun zakje en 6 een volle week.

Restjesdag

Nu ik toch aan het opruimen was, alle bakjes maar eens leeggegooid.
De vierde persing van de koffiepot geeft nog steeds een acceptabele lap, zie links.
In het midden zie je een tijgerprint - synthetisch - gebreid lapje, die ik goed bij Colette Berends op les kan gebruiken om schaduwen te creëren, het pakt maar heel weinig helaas omdat het echt synthetisch is.
Rechtsboven zie je een proeflapje verven van de 50% katoen / 50% linnen mix die STV momenteel in de maandaktie heeft (2 meter voor € 8,50), de kleur is Turquoise met 25% Onyx. De structuur van de stof komt erg mooi uit door het groffere weefsel en ik denk ook door de linnen toevoeging.
Rechtsonder zie je een restenlapje, ik leg de lepeltjes die ik gebruik tijdens het verven op een nat wit lapje, en veeg na afloop alle bakjes en lepeltjes schoon met datzelfde lapje. Laat het een weekje staan, en zeer geregeld heb ik dan zo´n mooi ´vlekken´lapje. Als je het zo bij elkaar ziet liggen, heb je al voldoende ingrediënten voor een leuk quiltje!

Een nieuw experiment is ook alweer opgestart, ik wil soda en soda ash met elkaar vergelijken en ook de invloed van warmte en tijd. Dat is toch een uitdaging... Over een week de resultaten!

Tray Dyeing - resultaat


Niks lazy sunday, het is uitspoel/opruimdag. Dus de lap in de metalen ovenschalen van donderdagavond gaat er aan geloven. Ik had vrijdagavond al gezien dat de verf de bovenkant van de lap niet gehaald had.

Shibori volgens Gloria Hansen

Wat geweldig toch dat steeds meer bloggers de moeite nemen om hun werkprocessen te beschrijven en vooral ook te delen. Het is mijn sterke overtuiging dat door de kennisdeling op internet, the wisdom of the crowd, we allemaal zoveel verder komen. Ik begrijp ook niks van quilttentoonstellingen waarvan de regels betreffen dat je niets voorgepubliceerd mag hebben. Terwijl blijkt dat gratis ebooks vaak de vraag naar het echte betaalde boek omhoog stuwen. Natuurlijk wil je de quilt graag in het echt zien, als je getriggerd wordt door een foto!
Afijn, ik had het boek van Christina nog niet weggelegd of ik trof op een blog van Gloria Hanson een volledige tutorial voor (klik hier) shibori met textielverf aan. Wat een leuke methode, weer een techniek toegevoegd aan de ´nog uitproberen´ lijst. In één van de leenboeken las ik overigens dat met deze techniek het ook leuk is om eerst discharge/bleken toe te passen op de buitenkant, dan goed uit te spoelen terwijl de stof nog op de buis zit, en dan een andere kleur toe te passen. Omdat de discharge dieper binnen dringt dan de verf, ontstaat er een ´halo´ effect tussen de nieuwe kleur en de eerste/originele kleur.

zaterdag 19 juni 2010

Kunstmarkt in Slochteren


Afgelopen winter zat ik naast Christina Fokkema tijdens de cursus bij Colette Berends. Dat was gezellig, en bij tijd en wijle hilarisch, zie ook haar blogserie hierover. Christina is nl. een eigen-wijze Groningse en Colette heeft ook zo haar specifieke ideeën over textielkunst. Het kwam er geregeld op neer dat Colette het werk van Christina uithaalde en Christina het er weer even hard overheen naaide. In grote harmonie overigens maar ja, twee sterke persoonlijkheden he. Ik hou daar wel van, en volgde met grote belangstelling de ontwikkeling van twee nieuwe doeken, waarvan je er één hier achter Christina ziet hangen.

Discharge

Op haar blog las ik dat ze van ieder stofstaal dat ze verft, ze ook direct drie soorten bleek toepast voor het stalenboek. Hoe georganiseerd is dat.
Ik hou niet heel erg van gewoon bleekmiddel maar met ´discharge´ heb ik al wel wat geëxperimenteerd. Discharge pasta ziet eruit als behanglijm en heeft een blekende werking. Het grappige van discharge is dat de uitwerking op iedere kleur anders is en ik ben al wel eens zo ijverig geweest om dat op de kleuren van STV uit te proberen,