vrijdag 31 december 2010

De kleuren van de sneeuw


Nee dit keer geen reportage sneeuwverven, ik ben er weer even mee gestopt en geniet van de lappen op andere blogs.

Maar ik verf tegenwoordig wel eens in opdracht en kreeg een vraag of ik ook de kleuren van de sneeuw kon verven voor een winterquilt.
Dat vind ik leuke uitdagingen: Blauwig wit, paarsig wit, grijzig wit.

De snelste methode leek mij heel weinig verf in een potje met ruim soda/zout oplossing zodat de verf ook nog alle ruimte had om geen nadrukkelijke vlekken te maken. En dan een minuutje in de magnetron zodat de warmte en het zout de verf wel door de stof jagen, net lang genoeg voor een kleurzweem.
Hier zie je dat de verf na verwarming, maar nauwelijks gaat dalen, dus na het verwarmen nog maar even flink geschud, en 5 minuutjes laten staan, daarna uitspoelen. Dit zijn de resultaten:



De achterste grote lap is originele witte poplin.
Dan van links naar rechts op een fat-quarter van diezelfde poplin:

Linksboven: 1 druppel azuriet
Linksonder: 3 druppels azuriet.
Midden boven: 1 druppel robijn, 1 druppel turquoise,
Midden onder: 2 druppels robijn, 3 druppels turquoise
Rechtsboven: 1 druppel onyx
Rechtsonder: 3 druppels onyx

Ik vind ze goed geslaagd, ze zijn bijna wit met een kleurzweem. Toch vind ik iets meer tekening leuker dan deze nagenoeg effen kleuren, dus 1 lapje is niet de magnetron in gegaan maar krijgt de tijd om te ´tekenen´ en staat nu keurig 24 uur op de verwarming. Ik weet zeker dat dat de mooiste wordt! Maar ja, niet geschikt voor sneeuw waarschijnlijk ;-).

Op de valreep van 2010


OK, block hersteld, was natuurlijk nu maar een kleine moeite en dan hoef ik me in elk geval nooit meer af te vragen, had ik niet...








Ik haal bijna al mijn doelen voor 2010, maar de verfstreep doorquilten is meer werk dan ik dacht. Toch ben ik al blij dat de kop eraf is, dan doe ik gewoon telkens een stukje. De spatten doorquilten gaat nu prima op de nieuwe Bernina, voelt al heel vertrouwd, af en toe aai ik even over de achterkant ;-)


Weet iemand hoe je voorkomt dat het ondergaren naar boven komt (omdat het bovengaren te strak de bocht maakt) als je in een scherpe hoek van richting verandert? Moet je soms even op de plek rust houden en wat extra steekjes doen voordat je van richting verandert? Of gewoon voor lief nemen? Een ander ziet het niet waarschijnlijk.



En ik vraag nog maar weer even advies over het quilten, wat zouden jullie met de witte achtergrond doen? De spatvormen echoën lijkt me wat olievlekkerig worden. Zal ik gewoon rechte, verticale lijnen in wit doen?

Tot slot, nog even een verliefde blik op mijn Madeira garen doos, ik kocht dit jaar elke maand een paar klosjes. Nu kan ik ze goed gebruiken!

donderdag 30 december 2010

startpagina-artquilten: Sketchbook challenge


startpagina-artquilten: Sketchbook challenge: "Toevallig liep ik op een ander blog tegen deze uitdaging aan: http://sketchbookchallenge.blogspot.com/p/how-challenge-works.html Ik heb een..."

woensdag 29 december 2010

Kubus

Dat was een gezellig dagje, met al die tips en adviezen die binnenkwamen terwijl ik in mijn eentje op mijn zolderkamer zat te naaien met de top2000 aan op de laptop,

Om 10.30 uur las ik Aart´s bericht, OK, randen gelijk laten, dus ik begin met de kubus. Om 12.00 las ik Ineke´s bericht, om de logcabin-methode toe te passen, ook een goed idee, dus het volgende blok van 9, op die manier. En voor de derde blok van 9, mijn eerste idee toegepast. Zo heb ik gelijk een mooie test voor alle drie methodes en dat was heel leerzaam. Kijk maar:



Het strakste werd de eerste methode, dus per ruit aan de zijkanten korte stukken en boven en onder lange randen. Maar dat zal bij iedereen anders zijn, afhankelijk van kunde en ervaring!

Ik heb er wel veel van geleerd. Zo zijn dit gradaties van 10%, 25%, 50%, 75%, 100%, plus 10% onyx, plus 25% onyx, plus 50% onyx.
Maar ik vind het te donker geworden, er moet meer licht in. En uiteindelijk zaten er 9 gradaties in het origineel (een deel van een Vaserely-ontwerp). Ook het ruitje is ten opzichte van de randen te groot. Nou, helemaal prima, daar is zo´n proeflap ook voor!



Maar even los van het voorbeeld, heb ik er weer een leuke top bij om een quilt van te maken!

Nu ga ik me eens over het sampler-block buigen, erg leuk om te zien hoe iedereen erover denkt! Denk toch dat ik het uit ga halen, ik moet tenslotte ook nog op les verschijnen, en ik kan wel uitrekenen wat Marjon er van zal vinden ;-).

Dilemma´s

Het leven van een quiltster zit vol dilemma´s. Kijk maar even mee met mijn dag van gisteren.


Allereerst maakte ik het achtste block van mijn sampler af, mooi niet.
Kijk nog maar eens, links zit een verkeerd blokje. Zal ik die nou laten zitten omdat het zo typisch mij is, of wint het gezond verstand en ga ik weer uithalen?







Verder ben ik begonnen aan het doorquilten van de verfstreep, op de Bernina. Hartstikke fijn werken met die BSR-voet, maar echo ik de vorm nu met telkens dezelfde tussenruimte voor de rust, of met steeds kleiner wordende lijnen zodat de spat er echt op komt te liggen? En gebruik ik effen of gemeleerd garen?




Tot slot, wil ik in januari een vriendin helpen met het verven van voldoende stof voor een cubus-quilt in 8 tinten plus rood. Vast een proefopzetje gemaakt zodat we uit kunnen rekenen hoeveel er nodig is. Maar doe ik nu allemaal dezelfde ruiten met lange repen boven en onder of afwisselend de lange repen ook langszij zoals op de foto? En moet je dan twee typen ruiten maken omdat je ze niet eenvoudig een kwartslag kan draaien?

Kortom, ik vermaak me deze dagen wel, al puzzelend, en uitproberend. Heerlijk om langere tijd achter elkaar door te kunnen gaan!

dinsdag 28 december 2010

Affo´s


Deze dagen zijn heerlijk om wat ´huiswerk´en andere projecten af te maken.
Zo heb ik de Bargello stroken in elkaar gezet zo precies mogelijk (allemaal exact op 5 cm breed afgesneden, en op voetbreedte) aan elkaar gestikt.



En maakte ik de optische bol af, die ik met een soort plakstrips aan de muur heb bevestigd. Hier kreeg ik deze tip (video, klik hier). Het werkt top. Als je de quilt weer van de muur wilt halen, trek je aan het lipje en laat alles weer los zonder sporen achter te laten!



De quilt hangt prachtig strak aan de muur, en geen spijkers dus je kunt nog eens wisselen!

zaterdag 25 december 2010

Merry Christmas

Een goede vriendin van mij, Marjan Timmer van Anders Veranderen, is coach en schreef vorige week een nieuwsbrief vol over ´geluk ervaren´. Deze vijf factoren brengen geluk of ´flow´:
1. je bent geconcentreerd bezig met een activiteit
2. die je zelf bepaalt
3. die niet te makkelijk en ook niet te moeilijk is
4. die een duidelijk doel heeft
5. waarop je direct feedback krijgt.

Mag ik jullie allemaal bedanken voor het invullen van die vijfde factor in het afgelopen jaar? Fijne kerstdagen!

donderdag 23 december 2010

Warme kleurenserie

Even iets anders dan sneeuwverven ;-), verfvriendin Martha heeft de warme kleurenserie (zie kleurenkaart van StoftotVerven.nl) geverfd op poplin, in Fat-quarters met telkens 20 ml. mixverf per zakje (kleurencombi´s van Barnsteen, Azuriet en Rode Jaspis), met daarbij na 10 minuten een tweede lapje (halve fat-quarter).
Dit zijn de (mooie) eindresultaten:








Hier een link naar het volledige recept, de nummers corresponderen met de fotovolgorde: Klik hier NB. De nummers 37 en 38 uit het recept ontbreken op deze foto´s.

woensdag 22 december 2010

Sneeuwverven met gemixed poeder


En de reeks sneeuwverven gaat weer verder, dit keer heb ik dikkere katoen gebruikt, en dat kun je zien want de druiplapjes zijn veel witter. Het smeltwater heeft er langer over gedaan om door de laag stof heen te lekken, en de resultaten zijn daardoor erg diep van kleur.

Bovendien had ik deze keer de verfpoeder vooraf gemixed in een schaaltje en dan over de sneeuw uitgestrooid. Zo hoopte ik minder ´inktvlekken´ te krijgen en dat is gelukt, heel bijzonder deze effecten!

Ik heb dit keer volle advocaatlepeltjes verfpoeder gebruikt (ca. drie per lap van 75 x 50 cm), in de kleuren citrien, robijn, turquoise en een halve lepeltje onyx bij de meeste. De Onyx (of Jet Black) voegt echt wat toe qua verdieping van de kleuren!





dinsdag 21 december 2010

Robijn en sneeuwverven

Het was me al eerder opgevallen maar nu weet ik het zeker, als je robijn-verfpoeder gebruikt bij sneeuwverven, krijg je niet die vervelende rode puntjes die je wel krijgt bij het verven in een soda-oplossing. Kennelijk is langdurig smeltwater voldoende om de verfpoeder tot in het kleinste detail op te lossen. Nou, ik verf gelijk wat voorraad poeder weg, want ik laat de Robijn in de zomer links liggen, en vervang deze door Roze toermalijn.

Dit keer heb ik een (dure) satijnkatoen genomen, ´and it shows´..., prachtige patronen. De stof heeft een half uurtje voorgeweekt in een soda-oplossing, uitgeknepen en uitgewrongen, op de bodem van een bloempot met gaatjes.
Eronder een druiplapje. Andere kleuren erbij zijn Jet Black (mijn nieuwe favoriet ;-) en Blauwe Azuriet. Wat is die azuriet toch krachtig, mooi!






En deze met Barnsteen, Robijn en Jet Black is ook erg goed uit de verf gekomen:


PS. Voor iedereen die zoekt naar emmertjes en de boerenyoghurt niet meer kan zien, bij de lokale bioscoop kun je wellicht (gebruikte) popcornemmertjes met deksel gratis afhalen. In Harderwijk in elk geval wel, zij zijn er blij mee, en ik ook! Het is een iets grotere maat, en de bloempotten passen er precies hangend op de rand in zodat ze niet in het smeltwater staan, dan krijg je weer hele andere effecten!

zondag 19 december 2010

Sneeuwverven met Jet Black

Een tijdje terug kocht ik Jet Black als alternatief voor de Onyx van STV, met het idee nog een keer een kleurenexperiment te doen. Maar dat moet wachten tot het voorjaar want er is niet te wezen in de schuur. Maar ik wilde er wel graag mee verven, en ik zocht nog lappen voor luchtkleuren, dus gisteren de sneeuwpotten maar weer gevuld.
In alle potten is als eerste een halve theelepel Jet Black gegaan, en daarbij één of twee andere kleuren, hier de resultaten (rechts zie je het opvanglapje in het emmertje eronder):

Jet Black met Rode Jaspis en Barnsteen:


Jet Black met Rode Jaspis:

100% Jet Black:


Jet Black met Onyx:

Jet Black met Barnsteen:

Jet Black met Turqupoise en Roze Toermalijn:

Jet Black met Azuriet en Roze Toermalijn:

Al met al horen de lappen met Roze toermalijn niet thuis in een ´lucht´ maar met de vier andere lappen ben ik heel tevreden:


Ik vind de druiplapjes erg sterk van kleur, ik denk dat de Jet Black meer tijd nodig heeft dan gemiddeld om zich te hechten. Maar wat een bijzondere druiplapjes! Dit keer had ik echt druipnatte lappen in de bloempotten genomen, en zelfs nog wat sodaoplossing erover heen gegoten voordat de sneeuw erop ging. Het soda druipwater vulde de emmertjes al zodanig dat de druiplappen voor de helft onder water stonden. Vandaar dit effect, sommige kleuren kropen weer omhoog naar de stukken stof die nog boven water stonden.





Ik vind de verschillen wel opvallend. De blauwe sneeuwverflap heeft een scherpe tekening, ik denk dat de Azuriet heel snel pakt. Een andere blogster (klik hier) bevroor eerst de lappen en kreeg ook een hele scherpe tekening. Door het bevriezen dwing je de verfvloeistof natuurlijk nog even om niet direct door de stof heen te zakken en krijg het meer tijd om te hechten.

Ik ga het ook eens uitproberen met bevriezen, want hier ligt de komende dagen nog sneeuw genoeg, dit is het uitzicht van achter mijn bureautje:

zaterdag 18 december 2010

(Klosjes)Zaterdag

OK, ik zal jullie niet elke zaterdag opzadelen met nog meer van dezelfde klosjes ;-) maar ik was wel erg tevreden over mijn productie van deze week, dus hierbij nog een fotootje. Ik heb ze zelfs in de file gemaakt tot hilariteit van de vrachtwagenchauffeurs, maar ja, dan is die tijd tenminste ook nog een beetje nuttig besteed.

En verder heb ik heel ijverig gewerkt aan de twee deadline opdrachten voor 1 januari, de verfstreep en de optische bol. De top van de optische bol is nu ook af. Links heb ik nog een wat rare pukkel in de bol maar dat haal ik er nog wel uit. En stof voor de rand staat in de verf. Ik had de kleurrecepten gelukkig opgeschreven, het wordt de donkere olijfgroen.


En natuurlijk kon ik het niet laten om weer sneeuwpotten te vullen, dus dat wordt weer spoelen morgen! Zeven variaties op ´Black Jet´, zwart. Ben benieuwd.

donderdag 16 december 2010

European Art Quilts VI in Woerden


Op het nieuwe blog van Startpagina Artquilten schreef ik een bericht over de European Art Quilts VI expositie in het Stadsmuseum in Worden:

startpagina-artquilten: European Art Quilts VI in Woerden: "Gisteren de expositie European Art Quilts VI in het stadsmuseum in Woerden bezocht. Een monumentaal pandje, met een bijzondere sfeer. Eerder..."